1. Geen
armoede

In dit thema staat het bestrijden van armoede in al haar vormen, zowel in ontwikkelingslanden als in eerste wereldlanden, centraal. Ondanks dat in Nederland iedereen naar school kan en we een relatief rijk land zijn, leven bijna 600.000 huishoudens in armoede. Het doel is om dit aantal tegen 2030 gehalveerd te hebben. Hiervoor is het onder andere nodig om betere systemen op het gebied van sociale zekerheden in te richten: het moet niet mogelijk zijn dat mensen in armoede kunnen raken door werkloosheid, ziekte, ouderdom of een handicap.

Seepje
Seepje maakt zeep (handzeep, (af)wasmiddel en allesreiniger) van de schillen van een vrucht uit de Himalaya, die normaal worden weggegooid. Ook maken ze afwasmiddel van sinaasappelschillen die Albert Heijn overhoudt bij het maken van verse sinaasappelsap. Hun missie is om niet alleen zo veel mogelijk schillen te redden van de afvalberg, maar ook om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel in Nederland als in Nepal, werk te bieden, zodat zij uit de armoede worden getrokken. Seepje werkt onder andere aan SDG 1, 8, 10, 12 en 15.

Score Nederland

Nederland doet het goed op dit thema. Er leven relatief weinig mensen in armoede in Nederland en de kans op armoede door werkloosheid, ziekte, handicap of ouderdom is klein. We zitten op de juiste weg om deze doelstelling te halen in 2030.

Gebaseerd op het 2019 Europe Sustainable Development Report.