8. Waardig werk
en economische groei

Dit thema draait om inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten. Een van de subdoelstellingen is om kinderarbeid, mensenhandel en slavernij te eindigen.

Tony's Chocolonely
Tony’s Chocolonely ken je vast wel van hun opvallende chocoladerepen met bijzondere smaken. Ze zijn begonnen met het maken van ‘journalistieke chocola’ na een aflevering van Keuringsdienst van Waarde over het probleem van moderne slavernij en illegale kinderarbeid in de cacao-industrie. Het is dan ook Tony’s Chocolonely's missie om 100% slaafvrije chocola maken, waardoor boeren een eerlijk loon krijgen voor hun werk. Tony’s Chocolonely werkt onder andere aan SDG 1, 4, 8, 12 en 13.

Score Nederland

Nederland doet het goed op het thema werkgelegenheid. Het recht om te werken wordt goed beschermd en de werkloosheid daalt. Daarnaast is onze werkplek veilig en vallen er in Nederland weinig mensen ten prooi aan moderne slavernij. Wel importeren wij producten waarvan niet altijd gezegd kan worden dat deze in goede omstandigheden (eerlijk loon, veilig werk, geen dwang) gemaakt zijn. Nederland is goed op weg om de doelstelling te halen.

Gebaseerd op het 2019 Europe Sustainable Development Report.