2. Geen
honger

In 2050 zal de wereldbevolking zijn toegenomen tot zeker negen miljard mensen en dit betekent dat de voedselproductie omhoog moet, zonder ecosystemen aan te tasten. Hiervoor is het slimmer en duurzamer produceren en verwerken van voedsel en het verminderen van voedselverspilling essentieel. Het doel is om de voedselproductie en -verwerking zo in te richten dat mensen overal toegang hebben tot gezond, voedzaam en voldoende eten, het hele jaar door.

De Verspillingsfabriek
De Verspillingsfabriek maakt soep, saus en stoof van het overschot van boeren: verse groenten die afgekeurd zijn vanwege kleur, vorm en/of grootte en anders weggegooid worden. Ze willen zoveel mogelijk groenten redden om er smaakvolle producten van te maken. Deze maken ze op hun sociale werkplek, want talent verspillen vinden zij ook zonde. De Verspillingsfabriek werkt onder andere aan SDG 2, 8 en 10.

Score Nederland

Nederland doet het matig op het thema voedsel. Dit wordt met name veroorzaakt door de grote stikstof- en ammoniakuitstoot die onze landbouw teweegbrengt. Daarnaast eten we te veel vlees, wat een negatieve impact heeft op onze ecosystemen. Nederland ligt niet op koers met het behalen van de gestelde doelen.

Gebaseerd op het 2019 Europe Sustainable Development Report.