5. Gender
gelijkheid

Het bereiken van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen staat centraal in dit thema. Vrouwen moeten evenveel kansen als mannen krijgen om mee te beslissen in de politiek, economie en het openbare leven. Uitbuiting, mensenhandel en geweld, specifiek tegen vrouwen, moet stoppen. 

Vanhulley
Vanhulley maakt boxershorts, strandshorts, slaapshorts en broekjes voor de allerkleinsten van oude overhemden en ander resttextiel. Deze worden gemaakt door vrouwen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt die zo werkervaring opdoen en tegelijkertijd een studie volgen, zodat ze hun vervolgstappen kunnen nemen.
Vanhulley werkt onder andere aan SDG 1, 4, 5, 8, 12 en 13.

Score Nederland

Nederland scoort maar redelijk op het thema gendergelijkheid. Dit wordt met name veroorzaakt doordat er relatief weinig vrouwen hoge posities innemen in het bedrijfsleven of de politiek. Daarnaast werken vrouwen minder dan mannen en krijgen vrouwen in Nederland 15% minder betaald dan mannen voor dezelfde functie. Wel is Nederland aan de weg aan het timmeren om dit te veranderen: de situatie verbetert, maar ligt nog niet volledig in lijn met de gestelde doelen.

Gebaseerd op het 2019 Europe Sustainable Development Report.